Realisten met dromen!

Marnix Bakermans, Erelid & oud-wethouder Jong Uden

 

Met veel trots en plezier heb ik gekeken naar de uitzending van EenVandaag waarbij Jong Uden zich presenteert. Het spat van het scherm en laat zien wat ooit is gehoopt, want nog steeds fris, jong en vernieuwend met een scherpe blik op de toekomst van heel Uden.

Het brengt me terug naar 20 jaar geleden. Samen met Ylse van Lanen en Remco Koenen mocht ik voor RTL5 vertellen waar Jong Uden voor stond. Wat onze ambities waren en hoe we die dachten te bereiken. Ik maak het vergelijk en zie dat het Jong Uden is gelukt om in de afgelopen 20 jaar waar te maken wat het heeft beloofd. Blijvende vernieuwing binnen de partij en blijvende vernieuwing in de politiek van Uden. De top 10 nog steeds gemiddeld onder de 30 jaar en bij Jong Uden geen “plucheplakkers”, maar keurig ruimte maken voor nieuwe goede frisse mensen en ideeën. En dat is goed om te zien, want daar is het om begonnen.

Maar het is meer dan dat. Jong Uden is beter dan ooit tevoren. Jong Uden weet nog beter waar ze voor staat, heeft haar ambities nog duidelijker verwoord en laat zich vertegenwoordigen door nog gepassioneerdere Jong Udenaren. En dat belooft wat, want als je naar de erfenis van 20 jaar Jong Uden politiek kijkt, is het toch al indrukwekkend.

Hoewel ik niet meer in Uden woon, kom ik er nog regelmatig en dan is het mooi om veel van de Jong Uden ideeën en dromen gerealiseerd te zien. Het is verrassend om te zien hoeveel dingen we alweer normaal zijn gaan vinden. Zo staan veel kinderen regelmatig op de skatebaan in het opgeknapte bevrijdingspark. Samen met hun opa en oma lopen ze naar de extra verbrede terrassen aan de opgeknapte markt. Ook in de winter, want de terrassen zijn alweer een tiental jaren het gehele jaar toegankelijk. Zeer regelmatig bezoeken ze een evenement dat met een klein duwtje van de evenementensubsidie is mogelijk gemaakt. Sommige evenementen hebben extra ruimte gekregen en zo staat de kermis er eindelijk 10 dagen. Parkeren is gelukkig ook wat eenvoudiger, want met het afmaken van Centrum-West en het 8-tje van Uden, zijn extra parkeerplaatsen gerealiseerd en is de beloofde H&M gekomen.

Door de komst van Stichting C hebben onze kinderen een betere kijk op kunst en cultuur en beseffen ze dat dit een verrijking is in hun eigen ontwikkeling. Ongedekte rekeningen waardoor theater Markant ons telkens weer verraste, zijn door de privatisering verleden tijd. Met de komst van de evenementenhal kregen we zelfs meer aanbod en bleef de kwaliteit. De stichting Compass zag het levenslicht en kreeg extra ruimte om invulling te geven aan het jeugdwerk. Versterking van de Pul en natuurlijk het MC.

Heb ik het al gehad over ziekenhuis Bernhoven? De revitalisering van de bedrijventerreinen? De aanleg van glasvezel? Het verbeterde armoedebeleid? De starterslening?

Zomaar een greep uit het vele succes van Jong Uden

En wat mooi om in het programma van Jong Uden weer nieuwe dromen te lezen. Dromen die, naar ik hoop, ook waargemaakt gaan worden!

Veel succes Jong Uden!