Jong Uden maakt graag plaats voor ambitie!

Stan Willems, Nr. 3 Lijst Jong Uden & fractievoorzitter

 

Alweer bijna vier jaar ben ik raadslid. Een vraag die ik nog steeds vaak krijg is: “Stan, hoe ben je eigenlijk in de politiek terecht gekomen?” Een vraag die ik trouwens heel leuk vind om te beantwoorden! Benieuwd naar mijn antwoord? Lees dan verder!

Het begon allemaal op het Udens College. Sinds 4 havo ben ik daar lid geweest van de debatclub. De debatclub was een extra module die je kon toevoegen aan je vakkenpakket. Elke vrijdagmiddag na schooltijd kwamen we bijeen om over actualiteiten en politiek te praten. We kregen ook les in debatteren en argumenteren en organiseerden ook wedstrijdjes voor onszelf. We hebben ook vaak meegedaan aan landelijke debatwedstrijden, zoals ‘Op Weg Naar Het Lagerhuis’ en het Nederlands Kampioenschap debatteren.

Op de middelbare school wist ik al snel wat ik wilde gaan studeren, dat moest natuurlijk iets met politiek te maken hebben! En dus was de keuze voor bestuurskunde snel gemaakt. Bestuurskunde is een brede opleiding met onder meer economie, recht, organisatiekunde en politicologie. Tijdens mijn stage op Vliegbasis Volkel en vooral tijdens mijn minor Integrale Veiligheid en Internationale Conflict Studies (IVICS) werd mijn interesse gewekt voor Internationale Betrekkingen, en dat werd dus het volgende op mijn pad. Inmiddels volg ik een Master International Relations aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Maar even terug naar het begin, want hoe ben ik nu bij Jong Uden en in de gemeenteraad terecht gekomen? Dat gebeurde al tijdens die periode van de debatclub op de middelbare school. Voor een debatwedstrijd was ik met de club op het gemeentehuis en daar heb ik eigenlijk voor de eerste keer kennis gemaakt met mensen uit de Udense politiek. Het was namelijk Thijs Vonk, onze oud-wethouder, die mij die dag aansprak. “Tof die debatclub”, en of ik al meer geïnteresseerd was in de lokale politiek, “kom maar eens een keer een kop koffie doen.” Thijs heeft mij toen verteld over Jong Uden; vooral de filosofie over vernieuwing en het feit dat Jong Uden een lokale partij is, spraken mij aan.

Toen ging het snel, heel snel! Kort na een eerste ontmoeting met ook andere leden van Jong Uden, ben ik lid geworden. Ik was toen achttien jaar oud. Mijn interesse in politiek bleef niet onopgemerkt en al snel werd ik gevraagd of ik niet meer wilde gaan doen voor Jong Uden, én of ik op de lijst wilde staan. Natuurlijk wilde ik dat wel! Tot mijn grote verbazing werd ik in de zomer van 2013 gebeld; het bestuur van Jong Uden aan de lijn. “We hebben een plekje voor je op de lijst, nummer zes, tevreden?” Dat had ik natuurlijk nooit durven hopen!

Ik kan me de spanning van de avond van de verkiezingsuitslag nog goed herinneren. Alle politieke partijen van Uden met aanhang hadden zich verzameld in de hal van het gemeentehuis. En toen kwamen de uitslagen van de stembureaus één voor één binnen en verschenen op het scherm. Jong Uden vijf zetels! Wat was dat fantastisch! Gegroeid van vier naar vijf (nét geen zes…) zetels. In eerste instantie betekende dat voor mij dat ik met mijn plaats zes net buiten de boot zou vallen. Maar mijn hoop was gevestigd op de coalitieonderhandelingen. Als onze nummer één en wethouderskandidaat daadwerkelijk wethouder zou worden, zou ik alsnog kunnen toetreden. Een tijdje later kwam het verlossende antwoord, Jong Uden zou gaan toetreden en ik mocht dus plaatsnemen in de raad.

Dat is natuurlijk ook het mooie van Jong Uden. Ik was negentien jaar oud en mocht al plaatsnemen in de gemeenteraad. Bij Jong Uden maak je na twee periodes plaats voor de volgende en dat betekent dat bij ons de wachtrij nooit lang is! Jongeren krijgen écht een kans. Je mag écht meedoen en er wordt écht naar je geluisterd. Het was en is ontzettend fijn om bij zo’n club te komen. Allemaal verschillende mensen met verschillende achtergronden en verschillende leeftijden, maar allemaal met dezelfde passie om sámen iets moois neer te zetten.

Nu zijn we vier jaar verder en staan we weer voor datzelfde spannende moment: de gemeenteraadsverkiezingen. Inmiddels ben ik weer vier jaar ouder en meer ervaren. Wederom gaan we met onze club voor een mooie uitslag. Maar wat er ook gebeurt, Jong Uden heeft al heel wat mooie dingen voor Uden voor elkaar gekregen en daarvoor zullen we altijd blijven knokken! Dat is ook waar het voor mij allemaal om gaat. Natuurlijk vind ik politiek en het werk als raadslid ontzettend leuk en interessant, ik doe dat niet voor mezelf, maar voor Uden. Jong Uden en haar leden willen graag een steentje bijdragen aan onze samenleving en Uden nóg mooier en beter maken! Voor ons betekent dat niet aan de zijlijn staan, maar meedoen!