Is Uden ooit af?

Yvonne Donkers – Voorzitter Jong Uden

Op 3 december 2017 bestond Jong Uden 20 jaar. Geen officieel jubileum, maar wel een mijlpaal waar ik als voorzitter stiekem best wel trots op ben!

Twintig jaar geleden is de partij opgericht vanuit het gevoel dat het anders moest kunnen in Uden. Maar hoe dan? Aansluiten bij een politieke partij in Uden betekende destijds dat je achteraan in de rij mocht aansluiten en dat het wel jaaaaaa-ren kon duren voordat je uiteindelijk in de gemeenteraad zou zitten. De top van de bestaande partijen zag er bij elke verkiezingen nagenoeg hetzelfde uit. Dus dat was geen optie. Om mee te kunnen doen, moest er een nieuwe partij opgericht worden. En zo ontstond Jong Uden. Een jonge, enthousiaste club mensen liet Uden -in minder dan 100 dagen!- zien dat het tijd was voor een frisse, nieuwe wind in Uden en de Udense politiek. Het programma omvatte niet meer dan een paar kantjes tekst, waarvan ‘Vernieuwing in de gemeenteraad’ bovenaan pronkte. De verkiezingen werden een groot succes voor Jong Uden. We kregen in maart 1998 maar liefst 2 zetels in de gemeenteraad. En dat niet alleen: we hebben met ons eerste programmapunt in 1998 al 20 jaar succes. Want die vernieuwing in de gemeenteraad is door alle partijen doorgevoerd. Natuurlijk niet zo consequent als wij, maar wij hebben dan ook ‘vernieuwing’ in onze grondwet staan! Bij Jong Uden mag je namelijk maar maximaal twee periodes in de gemeenteraad zitten. Daarna maak je plaats voor nieuw talent. Buiten die vernieuwing heeft Jong Uden ook gezorgd voor verjonging in de gemeenteraad. Want waar het gemiddelde raadslid in Nederland 52,7 jaar is (en in gemeenten tot 50.000 inwoners nog hoger), is de gemiddelde leeftijd van onze Top 10 niet hoger dan 30. Ook bij andere Udense politieke partijen zien we dat er de afgelopen jaren verjonging is doorgevoerd. Goed voorbeeld doet goed volgen, toch?

In 2002 kwam ik, toen 20 jaar, op de lijst bij Jong Uden terecht. Niet omdat ik politieke ambities had, maar ik had een duidelijke mening en heel veel hart voor Uden. Want als geboren en getogen ‘Ujese’ was en ben ik enorm trots op deze mooie gemeente. Ik stond achter de inhoud van de partij, maar was nog meer onder de indruk van het “Jong Uden gevoel”. Iets wat moeilijk in woorden te omschrijven is, maar wat iedereen binnen Jong Uden deelt en ook verbindt met elkaar. Ik ben twee periodes raadslid geweest (dus toch politieke ambities hoor ik je denken, maar nee hoor, het ging altijd om Uden mooier en beter willen maken) en sinds 2014 ben ik voorzitter van deze mooie club. Hoe mooi is het dat dat “Jong Uden gevoel” het enige is dat niet vernieuwd is, maar altijd is gebleven. Terwijl de vernieuwing altijd is doorgevoerd en we telkens met nieuwe mensen om tafel zitten. De basis van Jong Uden, dat Jong Uden gevoel, is een stevig fundament gebleken samen met die frisse wind die nog steeds waait. Iets waar ik echt mega trots op ben!

Overigens was het in 1997 he-le-maal niet de bedoeling 20 jaar later nog te bestaan. Want, we zouden onze ambities verwezenlijken en dan was het klaar. Geen politiek om de politiek zeg maar. Alleen maar politiek om Uden mooier en beter te maken. Maar met het realiseren van ambities komen er direct weer nieuwe ambities en ideeën. Uden is gewoon nog niet af. En is het wel ooit af? Nee, het is nooit af. Niet voor onszelf, niet voor onze kinderen, niet voor de toekomst! In de afgelopen 20 jaar hebben wij (in) Uden veel betekenis gegeven. Anno 2017 noemen we dat ook wel ‘getagd’. Denk maar aan het Multicenter, denk maar aan Stichting C, aan het ziekenhuis en aan het winkelcentrum. Aan de starterslening, aan de uitgebreide terrassen aan de Markt, maar ook aan de frisse en nieuwe schoolgebouwen en natuurlijk de vele speeltuinen. En nog zoveel meer. Wij willen Uden betekenis blijven geven, blijven taggen! Hoe dan? Dat delen we binnenkort. Samen met onze slogan ‘Jong Uden #tagt Uden!’ die jullie veel gaan zien!

Daarom staat er weer een nieuwe lijsttrekker, Gijs van Heeswijk, samen met nieuwe, enthousiaste, frisse en jonge mensen te trappelen om Uden de komende periode weer mooier en beter te maken. Voor jou, voor mij, voor onze kinderen en kleinkinderen, voor onze toekomst. Dus ik hoop dat jullie allemaal op 21 maart gaan stemmen. En dan natuurlijk het liefst op Jong Uden. Want over 20 jaar zijn het misschien wel jouw kinderen of kleinkinderen die onze gemeente mooier en beter willen maken en betekenis willen geven, kortom: Uden willen #taggen! Kleur daarvoor een van de vakjes op onze lijst rood!

Graag tot de volgende!