#goedevoornemens

Ilse Brugmans,  Bestuurslid 

 

Wie heeft ze niet? Goede voornemens. Het is januari, dus de hoogste tijd om nieuwe voornemens te bedenken. Groot of klein, bijna iedereen heeft ze. Vanaf morgen ga ik gezonder leven, vanavond vouw ik alle was, ik wil vaker de fiets pakken in plaats van de auto, me niet ergeren aan alles en iedereen in het verkeer, rustig blijven, anderen helpen, nieuwe dingen leren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Komt er eigenlijk wel iets terecht van al die goede voornemens?

Hier zit ik dan, met een kop thee in mijn hand, een blok chocolade naast me en de laptop voor me. Ik ben lerares Nederlands op het vmbo in Uden en ik overdenk mijn dag. Wat ging goed en wat kan beter? Ik ben kritisch. Ik wil leerlingen het beste kunnen bieden. Die stralende gezichten op de diploma-uitreiking weer kunnen zien. De jeugd heeft immers de toekomst en hoe mooi is het dat ik hieraan mijn steentje mag bijdragen. Of daar goede voornemens bij komen kijken? Nou en of en niet een keer per jaar. Het onderwijs is in beweging. Leerlingen veranderen en dat vraagt wat van mij als docent. Het samen met leerlingen richting hun toekomst werken, zorgt voor interessante gesprekken, maar ook zeker voor een nieuwe manier van denken en omgang. Het is steeds meer de leerling die zijn route bepaalt en samen bekijken we wat hij daarvoor nodig heeft. Voor mij betekent dit flexibiliteit, aanpassing en echt luisteren naar wat leerlingen nodig hebben. Ik ben dus niet alleen in januari bezig met goede voornemens. Stiekem betrap ik me er wel zo’n 200 keer per jaar op. Het zijn kleine dingen, die uiteindelijk een groot verschil maken.

Als docente heb ik een hectisch leven en ik ben dan ook meer dan blij dat ik sinds een jaar of tien hier in Uden woon. Mijn voornemen om rustmomenten in te bouwen, kan ik op geen betere plek tot uitvoering brengen. Op zaterdag lekker met de fiets richting de Maashorst. Samen met mijn man en zoontje de Wisenten tellen, uren fietsen, kijken over de uitgestrekte weilanden of richting Bedaf, waar we al stoeiend van de berg afrollen en afsluiten met een kop koffie. Daar kan ik zo intens gelukkig van worden.

En dan staan over een kleine tien weken de verkiezingen alweer voor de deur. Als bestuurslid van Jong Uden ga ook ik een leuke, maar drukke tijd tegemoet. Een periode waarin mijn organisatievermogen weer eens op de proef zal worden gesteld. Weet je wat het grappige is? Dat dit me waarschijnlijk niet eens veel energie zal kosten. Het is een toffe tijd, met veel gezellige mensen en we willen ons weer laten zien. Gelukkig zijn we een team en heeft ieder zijn kwaliteiten. Jong Uden houdt mij alert, fris en jong. Deze tijd zorgt ervoor dat ik wakker blijf en laat me weer met een nieuwe blik naar ons mooie Uden kijken. En of er nou daadwerkelijk iets terecht komt van al die goede voornemens? Wellicht niet van alle 200. Maar met mijn motto: “Waar een wil is, is een weg”, gaat het met de belangrijkste voornemens zeker goedkomen!